Tagliatelle z szynką i kolorowym pieprzem

Czas
czas przygotowania:
10 minut
CzasCzas
skala trudności
ilosc
ilość osób: 4

Składniki:

  • 400 g Szynki od Taty
  • 50 g parmezanu
  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka liści świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Wstaw wodę na makaron i ugotuj wg przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Czosnek pokrój w cienkie plasterki i podsmaż przez 30 sekund na oliwie. Uważaj, żeby czosnek nie ściemniał.

Krok 3

Szynkę od Taty pokrój w paski mniej więcej szerokości makaronu. Dodaj do oliwy z czosnkiem pokrojoną szynką i ugotowany makaron. Całość dopraw startym parmezanem (2/3 porcji)  i kolorowym pieprzem. Mieszaj na patelni przez ok 1 minutę.

Krok 4

Nałóż porcje makaronu na talerze, posyp resztą parmezanu i udekoruj bazylią.