zamówienia
Zakłady Mięsne Janas
Slajd 1 Slajd 2 Slajd 3

Placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem

Placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem

 

Składniki:

  • łopatka wieprzowa - 500 g

  • ziemniaki – 1 kg
  • cebula – 1 szt.
  • mąka – 4 łyżki
  • jajko – 3 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • bulion – 500 ml
  • kwaśna śmietana  - 100 g
  • słodka i ostra papryka
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz
  • świeża pietruszka

 

Czas czas przygotowania:
1,5 godziny
skala trudności:
Czas Czas Czas Czas
ilosc ilość osób: 4

Przygotowanie:

1.      Ziemniaki  obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy startą cebulę i przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku

2.      Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę sól, pieprz i dokładnie mieszamy

3.      Na rozgrzaną patelnie z olejem nakładamy chochelką masę ziemniaczaną, rozprowadzamy na patelni tak aby wyszły placki o średnicy około 20 cm

4.      Placki smażymy z dwóch stron na złoty kolor

5.      Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy przyprawy,  oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor

6.      Gulasz zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe,  dusimy do miękkości około 40 min.

7.      Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcje gulaszu, składamy na pół.

8.      Na wierz dodajemy keks kwaśnej śmietany, posypujemy pietruszką. Gotowe J

2.     

 

Produkty powiązane: