Placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem
Składniki:
-
łopatka wieprzowa - 500 g
- ziemniaki – 1 kg
- cebula – 1 szt.
- mąka – 4 łyżki
- jajko – 3 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- bulion – 500 ml
- kwaśna śmietana - 100 g
- słodka i ostra papryka
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz
- świeża pietruszka
1,5 godziny
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy startą cebulę i przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku
2. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę sól, pieprz i dokładnie mieszamy
3. Na rozgrzaną patelnie z olejem nakładamy chochelką masę ziemniaczaną, rozprowadzamy na patelni tak aby wyszły placki o średnicy około 20 cm
4. Placki smażymy z dwóch stron na złoty kolor
5. Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy przyprawy, oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor
6. Gulasz zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dusimy do miękkości około 40 min.
7. Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcje gulaszu, składamy na pół.
8. Na wierz dodajemy keks kwaśnej śmietany, posypujemy pietruszką. Gotowe J
2.