Kotlety ze schabu z whiskey i miodem

Czas
czas przygotowania:
75 minut
CzasCzasCzas
skala trudności
ilosc
ilość osób: 4

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kostką
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 30 mililitrów whiskey
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Krok 1

Kotlety osusz na papierowym ręczniku. Nie rozbijaj mięsa. Dzięki temu będzie bardziej soczyste i aromatyczne.

Krok 2

W miseczce połącz składniki na marynatę: miód, ketchup, musztardę, whiskey i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie w powstałej marynacie zanurz przygotowane kotlety i odstaw na godzinę do lodówki.

Krok 3

Kotlety smażymy po ok. 3 minuty z każdej strony, najlepiej na patelni grillowej bez tłuszczu.

Krok 4

Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub bagietką. Idealnie pasuje też lekka sałatka z delikatnej roszponki.