Fasolka po bretońsku

Czas
czas przygotowania:
1 dzień
CzasCzasCzas
skala trudności
ilosc
ilość osób: duża rodzina

Składniki:

  • 500 g fasoli suchej Jaś
  • 300 g boczku surowego wędzonego
  • 400 g Kiełbasy Toruńskiej
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 kg pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 6 ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, łyżka majeranku, 2 płaskie łyżeczki soli, po łyżeczce pieprzu i słodkiej papryki wędzonej

Przygotowanie:

Krok 1

Fasolę zalej wodą i zostaw na noc do namoczenia. Woda powinna wystawać nawet 10 cm nad fasolę. Fasola będzie pęcznieć i wchłonie większość wody z miski.

Krok 2

Po minimum 10 godzinach moczenia odlej resztę wody z fasoli. Włóż ją do dużego garnka i zalej 1 litrem wody. Gotuj na małym ogniu do miękkości (ok 90 min).

Krok 3

Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek na lekko złocisty kolor, dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i smaż jeszcze chwilę, aż kiełbasa się przyrumieni. Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smaż jeszcze przez ok 10 min.

Krok 4

Odcedź wodę z ugotowanej fasoli, ale jej nie wylewaj J Do dużego garnka włóż fasolę, dodaj usmażone dodatki i zalej wodą po fasoli tak, aby przykryła wszystkie składniki. Używając drewnianej łyżki zamieszaj wszystko i gotuj bez przykrycia ok. 10 minut.

Krok 5

Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jeśli chcesz, możesz użyć pomidorów z puszki, ale świeże będą smaczniejsze. Dodaj do garnka razem z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Gotuj jeszcze przez 15 minut bez przykrycia. I gotowe!