Krok 1
Fasolę zalej wodą i zostaw na noc do namoczenia. Woda powinna wystawać nawet 10 cm nad fasolę. Fasola będzie pęcznieć i wchłonie większość wody z miski.
Krok 2
Po minimum 10 godzinach moczenia odlej resztę wody z fasoli. Włóż ją do dużego garnka i zalej 1 litrem wody. Gotuj na małym ogniu do miękkości (ok 90 min).
Krok 3
Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek na lekko złocisty kolor, dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i smaż jeszcze chwilę, aż kiełbasa się przyrumieni. Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smaż jeszcze przez ok 10 min.
Krok 4
Odcedź wodę z ugotowanej fasoli, ale jej nie wylewaj J Do dużego garnka włóż fasolę, dodaj usmażone dodatki i zalej wodą po fasoli tak, aby przykryła wszystkie składniki. Używając drewnianej łyżki zamieszaj wszystko i gotuj bez przykrycia ok. 10 minut.
Krok 5
Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jeśli chcesz, możesz użyć pomidorów z puszki, ale świeże będą smaczniejsze. Dodaj do garnka razem z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Gotuj jeszcze przez 15 minut bez przykrycia. I gotowe!